Co2 uitstoot verminderen

In 2015 sloten de internationale wereldleiders in Parijs een historisch akkoord met elkaar om klimaatverandering tegen te gaan. De boodschap van het klimaatakkoord is helder: we moeten wereldwijd in een hoog tempo van fossiele brandstoffen af om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Jij als inwoner van deze wereld hoeft echt niet te wachten op onze wereldleiders. We kunnen zelf heel veel doen om je eigen Co2 voetafdruk te verminderen. Dat kunnen kleine dingen zijn als een uurtje eerder je verwarming laag zetten of een keer meer de auto te laten staan.

Een gemiddeld huishouden heeft een Co2 uitstoot van 23 ton per jaar. 1 ton (1.000 kg) uitstoot CO2 komt ongeveer vrij bij:

6.000 kilometer autorijden (vooral de dieselauto geeft veel vervuiling)

71.000 kilometer met de trein, per passagier

Acht maal van Amsterdam naar Londen vliegen per passagier. E

en aantal tips om deze te verminderen vindt je hieronder.

Minder vlees eten

Om gezond te blijven is het niet nodig elke dag vlees te eten. Er zijn honderden heerlijke recepten te vinden, die je maaltijd met vlees kan vervangen door een vegetarisch gerecht. Een tot tweemaal per week geen vlees eten scheelt al enorm veel Co2 uitstoot.

Huis isoleren

Wanneer je woning op de juiste manier is geïsoleerd, kost het minder energie om deze te verwarmen. Door het isoleren van dak, vloer en muren spaar je niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee. Deze investering is snel terugverdiend. De voordelen zijn;

Comfortabel wonen

Energielabel is beter

In de zomermaanden een koeler huis

Constante temperatuur

Laat vaker de auto staan

Niet iedereen heeft de mogelijkheid zijn auto te laten staan. De werkplek is ver weg of er is geen station in de buurt van je woning. Tóch kun je Co2 uitstoot verminderen door bijvoorbeeld korte afstanden met de fiets te overbruggen. Breng, als het even kan, je kind met de fiets naar school. Wel eens gezien? Al die rijen auto’s die naast een school zijn geparkeerd?

Gebruik geen droogtrommel

Zodra het even kan, hang je wasgoed buiten in de wind en de zon. Deze zijn gratis. Of hang je wasgoed, in de wintermaanden, op zolder.

Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen dragen bij aan een beter milieu. Tien zonnepanelen op je dak levert al snel 600 euro op. Aanschaf is kostbaar maar binnen een aantal jaar weer terugverdiend.

Overschakelen groene stroom

Groene stroom wordt op milieuvriendelijke wijze opgewekt met een minimale Co2 uitstoot. Wind, water- en zonnekracht zijn in ieder geval milieuvriendelijker dan stroom wat wordt opgewekt uit bronnen als steenkool, gas- en kerncentrales.

Vliegreis

Probeer binnen Europa in ieder geval i.p.v. met het vliegtuig, te reizen per trein. Compenseren van vliegreizen is moeilijk. Het is beter om te reduceren. Dus één keer vliegen per jaar en je zonbestemming dichterbij te zoeken.
Er zijn veel manieren te bedenken om de Co2 uitstoot te verminderen. Nog een aantal kleine veranderingen die je gemakkelijk in je dagelijks leven kunt aanpassen,

  • Seizoensgebonden producten kopen, dus geen aardbeien in januari
  • Streekgebonden producten direct bij de boer aanschaffen
  • Probeer op milieuvriendelijke wijze ongedierte te bestrijden. Bijvoorbeeld groene zeep/spiritus bij luizen.
  • Meer fietsen
  • Zuinig omgaan met voedsel, niet zo snel iets weggooien