Asbest verwijderen

Vóór 1994 werden huizen gebouwd waar veel asbest bij werd gebruikt. Dit isolerende en brandwerende materiaal werd bijvoorbeeld veel gezien bij dakbedekkingen. In de vorm van golfplaten werd dit op schuurtjes of aanbouw van een huis gebruikt. Maar ook plafondplaten, schoorstenen en afvoerbuizen werd in de jaren vóór 1990, veel gebruik gemaakt van asbestmateriaal. Asbest, bleek jaren later, is slecht voor de gezondheid. Wanneer we loszittende vezeltjes inademen kunnen we ziek worden. Asbestose (stoflong) is een voorbeeld van een ziekte die door inademing van grote hoeveelheden asbestmateriaal kan ontstaan.

Tips wanneer je asbest in huis hebt

Ga in ieder geval nóóit boren of zagen in asbestmateriaal. Hier komen de vezels vrij die bij inademing ziektes kunnen veroorzaken. Asbest kan vastzitten in bijvoorbeeld cement. Dit heet hechtgebonden asbest. Dit asbest kan gewoon blijven zitten. Niet in gaan boren of zagen. Wandplaten en rioolleidingen kunnen bijvoorbeeld deze hechtgebonden asbest bevatten. Er bestaat ook asbest wat niet-hechtgebonden is. Denk hierbij aan zacht-board of oud vloerzeil Dek dit af of nog beter is het om te verwijderen. Asbest is moeilijk te herkennen. Het is verstandig wanneer je in een huis van vóór 1994 gaat klussen te laten onderzoeken of er asbest is gebruikt. Wanneer dit het geval is zal het moeten worden verwijderd of worden afgedekt. Asbesthoudend materiaal kent ruim 3000 toepassingen. De meest gebruikte zijn o.a.:

Ontluchtingskanaal, dakbeschot, schoorsteen

Vloerzeil, wandbeplating

Vinyltegels, vensterbank

In de stoppenkast, beplating

Dakgoot

Golfplaten dak

Bitumen lijmlagen

Verwijderen van asbest

 

Wanneer asbest in een product zit waar niets mee wordt gedaan, dan kan het rustig blijven zitten. Het wordt anders wanneer een gebouw of schuur moet worden afgebroken. De meeste mensen zullen een professional in de arm nemen. Asbestverwijdering brengt allerlei zaken met zich mee. Vergunningen, bescherming en verpakkingsmaterialen. Een erkend bedrijf heeft alle expertise in huis om deze klus op adequate wijze aan te pakken. Per situatie verschilt het verwijderen van asbest enorm. De ruimte waar asbest in zit, de grootte, het materiaal en de concentratie vezels heeft invloed op de verwijderingsprijs.

Inventarisatie

Voordat er asbest mag worden verwijderd, vind er eerst een asbestinventarisatie plaats. Aan de hand van een asbestinventarisatierapport wordt gekeken wat op jou situatie van toepassing is. Heb je een ruimte die groter is dan 35 vierkante meter waar asbest moet worden verwijderd? Dan is het mogelijk om subsidie aan te vragen, kijk voor informatie op de website van de overheid.