In de badkamer denken we er niet altijd aan, maar hygiënepapier heeft een behoorlijke impact op het milieu. De productie ervan kost bomen, water en energie, en het afval belandt vaak in de prullenbak. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven die net zo zacht en comfortabel zijn, maar een stuk beter voor de planeet. 

De ecologische voetafdruk van traditioneel hygiënepapier

De productie van traditioneel hygiënepapier is een intensief proces. Bomen worden gekapt, tot pulp verwerkt en gebleekt met chemicaliën. Vervolgens wordt er water toegevoegd om de pulp tot papier te vormen. Dit proces kost veel energie en water, en resulteert in CO2-uitstoot en vervuiling. Daarnaast komt er bij de productie van hygiënepapier vaak chloor en andere schadelijke stoffen vrij.

Milieuvriendelijke alternatieven

Gelukkig worden er steeds meer ecologische alternatieven voor traditioneel hygiënepapier aangeboden, bijvoorbeeld door GPH Schoonmaakartikelen. Deze alternatieven worden gemaakt van duurzamere materialen, zoals:

  • Gerecycled papier: Dit hygiënepapier wordt gemaakt van oud papier, waardoor er geen bomen gekapt hoeven te worden.
  • Bamboe: Bamboe is een snelgroeiende plant die minder water en land nodig heeft dan bomen. Bamboepapier is zacht, sterk en biologisch afbreekbaar.
  • Gras: Graspapier wordt gemaakt van het restmateriaal dat overblijft na het maaien van grasvelden. Dit papier is zacht en sterk, en het is een 100% CO2-neutrale keuze.
  • Hennep: Hennep is een sterke en duurzame vezelplant die weinig water en pesticiden nodig heeft. Henneppapier is zacht, comfortabel en hypoallergeen.

Naast het materiaal waar het hygiënepapier van gemaakt is, is het ook belangrijk om te letten op de keurmerken. Het FSC-keurmerk garandeert dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Het EU Ecolabel is een keurmerk voor producten die voldoen aan strenge milieueisen.

Tips voor het kiezen van milieuvriendelijk hygiënepapier

  • Kies voor gerecycled papier, bamboe, gras of hennep.
  • Let op keurmerken zoals FSC en EU Ecolabel.
  • Kies voor ongebleekt of chloorvrij hygiënepapier.
  • Koop in bulk om verpakkingsafval te verminderen.
  • Overweeg een bidet te gebruiken.

Zachte billen, gezonde planeet

Door te kiezen voor milieuvriendelijk hygiënepapier, maak je een klein verschil voor de planeet. En met de tips hierboven kun je een bewuste keuze maken die past bij jouw behoeften en budget. Zo kun je met een gerust geweten naar het toilet gaan, wetende dat je bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Met een beetje extra aandacht kun je een verschil maken!