Zonnepanelen op je woning is een effectieve manier om de natuur te steunen en geld te besparen. Om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt om deze twee dingen ook echt te bereiken zul je een aantal punten op een rij moeten zetten. Hoe je dat doet, lees je hier. 

Welke factoren bepalen het aantal zonnepanelen? 

Er zijn in totaal drie factoren die bepalen hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt. Namelijk je energieverbruik, het beschikbare dakoppervlak en het type zonnepanelen. Pas wanneer je die drie factoren kunt benoemen weet je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. 

De eerste stap die je zet is je energieverbruik uitrekenen. Dit wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Op je jaarafrekening van je energieleverancier staat je totale energieverbruik van het afgelopen jaar. Heb je deze informatie niet? Dan zul je moeten schatten. Elk persoon in een huishouden verbruikt ongeveer 1000 kWh per jaar, maar dit kan oplopen wanneer je bijvoorbeeld veel thuis werkt. 

Vervolgens is het handig om te weten hoeveel zonnepanelen er eigenlijk op je dak passen. De gemiddelde zonnepaneel heeft een afmeting van 1 bij 1,65 meter. Maak een schatting van de grootte van het dak en meet uit. Denk hierbij wel om schaduwen en de hellingshoek van je dak. 

Het aantal zonnepanelen uitrekenen: handige tips

Wil je het aantal zonnepanelen uitrekenen? Gebruik dan deze handige tips. 

  • Het is leuk en aardig om te weten hoeveel energie je verbruikt, maar het is eigenlijk nog interessanter om te weten hoeveel je wenst te opwekken met de zonnepanelen. Misschien woon je met 4 mensen en verbruik je ongeveer 4000 kWh en wil je daar de helft van opwekken met zonnepanelen. 
  • Een gemiddeld zonnepaneel heeft een vermogen van 300 Wattpiek (Wp). Doe het aantal kWh dat je wilt opwekken gedeeld door 300 en voila. Wil je dus 2000 kWh opwekken? Dan is de rekensom 2000/300= +- 7 panelen. 
  • Pas op! Deze rekensom werkt alleen in de ideale wereld. Je moet namelijk altijd rekening houden met variabelen zoals temperatuur, wind en schaduwen.