Wanneer je afval hebt dat van kunststof is gemaakt, mag dit niet bij het gewone restafval.

Het is belangrijk dat deze vorm van afval op de juiste manier weggegooid wordt, maar hoe moet dat dan precies? In dit artikel lees je wat er verstaan wordt onder kunststofafval, waarom het scheiden ervan belangrijk is en hoe je er vanaf komt.

Wat is kunststofafval en waarom moeten we het scheiden?

Producten die van kunststof zijn gemaakt zijn overal te vinden. Kunststof is echter een breed begrip; wat valt er nou precies onder? Kunststofafval is bijvoorbeeld folie dat vaak gebruikt wordt bij het verpakken van pakketten. Piepschuim is nog een voorbeeld van kunststof dat je vaak tegenkomt in verpakkingen, met name wanneer het pakket breekbaar is. Ook harde kunststoffen zoals tuinstoelen, WC brillen en PVC behoren tot de categorie. 

Kunststof is materiaal dat niet rot; de natuur kan het niet zelf opruimen. Daarom is het belangrijk dat er een goede afvalverwerking van kunststof plaatsvindt. Daarnaast kan het product dat je weggooit hergebruikt worden. Zo krijgen jouw oude tuinstoelen een tweede leven! Daarnaast scheelt het in de kosten; al het gescheiden afval hoeft niet in de restafvalcontainer en dat scheelt aardig wat ledigingen op jaarbasis. Kostenbesparing en een groene manier van afvalverwerking begint bij het scheiden van je kunststofafval. Hoe je kunststofafval het beste kwijt kunt, lees je hieronder.

Ik wil van mijn kunststofafval af

Kunststofafval kun je naar de milieustraat brengen. Het verschilt per gemeente of er kosten aan verbonden zitten. Vanuit een milieuvriendelijk oogpunt is het tripje naar de stort het zeker waard. We begrijpen echter ook dat het een extra hobbel kan zijn om het afval te scheiden, want je rijdt niet voor één ding dat gemaakt is van kunststof naar de milieustraat. Wist je dat er een speciale kunststof container bestaat voor kunststofafval? Deze containers zijn makkelijk te huren bij afvalverwerkingsbedrijven, zoals Renewi. Dit kan als particulier heel fijn zijn, maar ook wanneer je een bedrijf hebt. Zo kun je op een goede manier afval scheiden en doet het afvalverwerkingsbedrijf de rest. Dat is pas handig!