Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Koninklijke Jongeneel.

In Raalte wordt een volledige woonwijk gerenoveerd, zodat deze voldoet aan de milieuplannen van de gemeente. Dit project wordt in opdracht van Woningcorporatie Salland Wonen uitgevoerd. Deze woningcorporatie heeft 5.500 woningen in bezit, in en rondom Raalte en Olst-Wijhe. Van deze woningen worden 99 woningen gerenoveerd in de wijk Langkamp. De gevels en daken van deze woningen worden vernieuwd, terwijl de woningen in bewoonde staat zijn. Een flink project dus. Tijdens dit project wordt het energielabel van deze woningen opgewaardeerd van energielabel C naar energielabel A+, waardoor de energiekosten flink gedrukt zullen worden. Lees verder hoe dit project wordt aangepakt.

Bewonerstevredenheid

Naast het verlagen van de energiekosten staat wooncomfort hoog in het vaandel bij dit project. Daarom worden er concrete doelen gesteld. Op dit moment wordt de bewonerstevredenheid, uitgedrukt in cijfers, beoordeeld met een 6,1. Dit wil de woningcorporatie verhogen naar een 8. Deze beoordeling wordt zowel tijdens als na de oplevering gemeten door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Op deze manier kan worden bijgestuurd tijdens de uitvoering van het project.

In bewoonde staat

Deze renovatie wordt uitgevoerd in bewoonde staat. Het is daarom belangrijk om goede afspraken te maken met de bewoners. De bewoners zijn van tevoren ingelicht over de werkzaamheden en de woningcorporatie is met hen in gesprek gegaan over verschillende aspecten van het project. Zo mochten de bewoners meedenken over een aantal zaken rond de renovatie, zoals de kleur waarin ze de gevel en voordeur wilden graag wilden hebben. Tijdens de renovatie kunnen de bewoners met hun vragen terecht bij de bewonersbegeleider.

Mateboer Bouw

Het project wordt uitgevoerd door Mateboer Bouw. Deze partij renoveert veel voor woningcorporaties en weet dus goed welke verwachtingen er gesteld worden en welke partijen aangehaakt kunnen worden. Vaak zijn dit vaste partners.

De aanpak

Bij de woningen in Raalte, welke uit de jaren zeventig komen, wordt het dak compleet vervangen door een geïsoleerd dak met nieuwe dakpannen, dakgoot en regenpijp. De voor- en achtergevel worden ook compleet vervangen en voorzien van kunststof kozijnen en deuren met HR++ glas. Verder wordt in de kruipruimte een bodembedekkende vloerisolatie aangebracht, worden de woningen van mechanische ventilatie voorzien en komen er zonnepanelen op het dak. De leverancier zorgt ervoor dat materialen zoals het hout, isolatie- en plaatmateriaal wordt aangeleverd.

Prefabricatie

Voor dit project worden de gevels voor het grootste deel geprefabriceerd. Dit houdt in dat ze onder ideale omstandigheden in een fabriek worden gemaakt, in dit geval door Noviton Prefab. De uiteindelijke uitstraling van de gevels is mede gebaseerd op de kleuren-voorkeur van de bewoners. De gevelelementen worden thermisch hoogwaardig geïsoleerd en compleet met kozijnen en steenstrips geleverd. Ze worden in koppels van twee woningen geprefabriceerd en per blok naar de bouwplaats vervoerd. Hier worden ze ter plekke gemonteerd.

Nieuwe gevels

Gevels plaatsen tegen een bewoonde woning is een uitdagende klus. Weten hoe dit gedaan wordt? Bekijk dan hier de video van de levering van de geprefabriceerde gevelelementen. De volledige renovatie van de woningen in Raalte moet aan het einde van 2021 afgerond zijn.