De eikenprocessierups, een kleine harige rups met grote gevolgen. De beestjes kunnen namelijk voor een hoop overlast zorgen bij zowel mens als dier. Het belangrijkste is dan ook om zoveel mogelijk uit de buurt te blijven bij de beesten, zodat je niet het slachtoffer wordt. Maar waaraan herken je een besmette eikenboom? En hoe moet je handelen als je wel het slachtoffer bent geworden van de eikenprocessierups. 

Wit spinsel op de stam van de eikenboom

De eikenprocessierups is afkomstig van de nachtvlinder, welke zich nestelt in de eikenboom. Hierdoor is de eikenboom dan ook direct de plek waar de eikenprocessierupsen te vinden zijn. Door de oude haren van de rupsen en de uitwerpselen ontstaat er op den duur een wit spinsel op de stam van de eikenboom. Zo kun je een boom die besmet is met de eikenprocessierups in Enschede bijvoorbeeld gelijk herkennen. Toch kan ook een eikenboom zonder wit spinsel besmet zijn. Hier zal dan wellicht later nog een wit spinsel ontstaan. Pas dan ook altijd op wanneer je langs een eikenboom loopt in de periode van mei tot oktober. 

Klachten bij mensen en dieren

Wanneer je het slachtoffer geworden bent van de eikenprocessierups, zul je dat snel genoeg merken. Je kunt er namelijk vervelende klachten van krijgen. Dit komt door het gif dat in de brandhaartjes van de rupsen zit. Wanneer deze brandharen bewust of per ongeluk op je terecht komen, dan breekt het topje van de haar af, waardoor het gif vrij komt. De klachten die dit gif kunnen veroorzaken zijn onder andere jeuk, rode bultjes, geïrriteerde ogen en klachten aan de luchtwegen. Niet alleen wij als mens kunnen hier last van krijgen. Ook huisdieren, zoals paarden, honden en katten, kunnen last krijgen van deze klachten. 

Hoe kun je het beste handelen?

Wanneer je een besmette eikenboom bij jou in de buurt gespot hebt, is het belangrijk om hier uit de buurt te blijven. Zo voorkom je dat de eikenprocessierups zich bedreigd gaat voelen en dat afreageert op jou. Heb je toch klachten? Dan is het een kwestie van uitzitten. In de meeste gevallen gaan de klachten vanzelf over na een aantal dagen. Blijven de klachten daarna nog aanhouden of heb je er erg veel last van? Dan kun je altijd je dokter even raadplegen. Ook voor je huisdieren geldt dit, houd ze daarom goed in de gaten en houd ze uit de buurt van eikenbomen. Dan maar even een ander rondje lopen met de hond.