Ons klimaat verandert, en dat merken we op allerlei manieren. Wat steeds duidelijker wordt, is dat onze zomers niet alleen steeds warmer worden, maar ook droger. En op de momenten dat er dan regen valt, komt het vaak in hele grote hoeveelheden. Hoeveelheden waar onze rioleringen niet op gebouwd zijn, en waardoor niet zelden complete straten of buurten onder water komen te staan. Door onze tuinen klimaatproof te maken kunnen we met zijn allen dit probleem verkleinen.

Tegels eruit, groen erin

Veel Nederlanders kiezen ervoor om hun tuin volledig te laten betegelen. Lekker praktisch, weinig onderhoud en het ziet er mooi strak uit. Het nadeel van een compleet betegelde tuin is dat deze nauwelijks in staat is om water op te vangen. Kijk er maar eens naar als het hard regent. Er zullen al snel plassen ontstaan, en het water stroomt weg naar de laagste plek. Vaak is dit de straat, waar het regenwater dat in jouw tuin is gevallen zich voegt bij het water dat op straat is gevallen. En bij het water dat uit al die andere tuinen komt gelopen… Als de riolen het al zwaar hebben, krijgen zij het nog zwaarder met al het water dat zij op deze manier te verduren krijgen.

Overal ontstaan initiatieven om onze tuinen wat minder tegels en wat meer groen te laten bevatten. Waar tegels namelijk nauwelijks water kunnen opnemen, geldt voor aarde en planten dat zij hier juist goed in zijn. Een paar tegels vervangen door groen kan, als iedereen dit doet, al grote resultaten bieden. De tegels er helemaal uitgooien geeft natuurlijk nog betere vooruitzichten!

Aan de slag

Sta je al klaar met een graafmachine om je hele tuin om te gooien? Prima! Maar het hoeft natuurlijk niet per se zo ingrijpend te zijn. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van je tuin van tegels naar groen om te toveren, denk bijvoorbeeld aan een randje lang de schuttingen of een mooi perk in het midden van je tuin. Ook daarmee draag je al een flink steentje bij.

Het allerbeste is echter wel een tuin die geheel natuurlijk is, dus met uitsluitend aarde en groen. Een hoop werk, vinden veel mensen, en dat klopt, deze moet je goed bijhouden. Een shovel kopen om de boel aan te leggen en bij te houden hoeft echter niet, een goede hovenier kan je helpen de tuin zo aan te leggen dat het onderhoud te overzien blijft, of wellicht zelf periodiek onderhoud verrichten. Het belangrijkste is dat je kiest voor een tuin, liefst met een beetje groen, die bij jou past, en waarmee je in ieder geval een klein steentje bijdraagt aan de strijd tegen wateroverlast.