Gaat u een steiger kopen, maar ziet u door de bomen het bos niet meer? Wij snappen dat! Er zijn namelijk diverse keuzes die u moet maken bij het bepalen van de juiste uitvoering. In deze blog nemen we u bij de hand en gaan we nader in op dit onderwerp.

Welke onderdelen zijn noodzakelijk voor een steiger kopen?

Een steiger is een verrijdbare stelling die bestaat uit allerlei verschillende onderdelen. Door alle onderdelen met elkaar te combineren krijgt u een rolsteiger waarmee u veilig op hoogte werken kan. Benamingen van steigermateriaal die u tegen kunt komen zijn: opbouwframes, steigerwielen, steigervloeren en schoren/voorloopleuningen. Elk onderdeel heeft zijn eigen toegevoegde waarde en is dus erg belangrijk.

Wat gaat een steiger kopen mij kosten?

De steiger kopen is een dure/kostbare investering. De hoogte van de prijs wordt bepaald door diverse keuzes die u uiteindelijk zelf bepaald. Prijsbepalende factoren:

  • Werkhoogte: hoe hoger de rolsteiger, hoe hogere de prijs
  • Breedte: een uitvoering van 0.75 breed is goedkoper dan 1.35 meter
  • Soort vloer: lichtgewicht of houten vloer
  • Soorten wielen: er zijn diverse uitvoeringen verkrijgbaar

Steigers zijn aan te schaffen vanaf snel zo’n € 1000,- (excl. btw), maar de prijs kan uiteenlopen tot bijvoorbeeld € 7000,- (excl. btw). Zodra u bedrijfsmatig deze aankoop doet kunt u gebruik maken van de investeringsaftrek (28%). Dit wordt gewoon van uw bedrijfswinst afgetrokken zodat u minder belasting betaalt. Hierna kan de stellage in vijf jaar worden afgeschreven. Uiteindelijk is kopen altijd beter dan huren!

Steiger kopen: hoe stel ik deze het beste samen?

Wanneer u een steiger kopen gaat, moet u vooraf enigszins een idee hebben van wat de bedoeling is. Hiermee bedoelen we te zeggen dat de werkhoogte die het vaakst van toepassing is op uw werkzaamheden gekozen zou moeten worden. Belangrijk is om te weten wat werkhoogte is, namelijk: platformhoogte + 2.00 meter. Stel dat de vloer op 8.20 komt te liggen, dan is de werkhoogte 10.20 meter. Wij hebben het volgende afvinklijstje voor u gemaakt om gedegen tot een offerteaanvraag te komen:

  • Bepaal de breedte van de steiger (0.75 / 0.90 / 1.35 meter)
  • De werkhoogte dient vastgesteld te worden
  • Maak een keuze uit platformlengte (1.85 / 2.45 / 3.05) – 2.45 is beste keuze
  • Wilt u gebruik maken van de traditionele schoren, of moeten dit voorloopleuningen (*nieuwe opbouwnorm) worden?
  • Het soort steigervloer: lichtgewicht, of hout

*Nieuwe opbouwnorm omtrent steigers

Sinds 2018 geldt een nieuwe opbouwnorm voor steigers. Zo dienen de traditionele schoren voortaan vervangen te worden door middel van de voorloopleuning. Dit is een leuning die u vooraf plaatst, waarna u vervolgens door het platform met luik naar boven klimt. Deze werkwijze hanteert u net zolang totdat de gewenste hoogte is bereikt. Het doel van deze nieuwe werkwijze is om het aantal ongelukken terug te dringen die gebeuren tijdens het opbouwen en afbreken van rolsteigers. Deze wetgeving is verplicht zodra de stellage professioneel gebruikt wordt.

Steiger kopen? Vraag hulp!

Gaat u een steiger kopen en bent u op zoek naar de beste samenstelling inclusief beste prijs. Neem dan contact op met een professionele partij zoals laddersenrolsteigers.nl. Een bedrijf die jarenlange ervaring heeft in deze branche kan u het beste adviseren en ervoor zorgen dat u veel plezier heeft van de kostbare aankoop.