Zonnepanelen zijn de laatste tijd ontzettend populair en worden steeds normaler. Heb je zelf nog geen zonnepanelen, maar is dit wel iets wat je wil? Lees je hier hoe je er het beste uit kunt halen. 

Waar moet je rekening mee houden? 

Voordat je ook daadwerkelijk zonnepanelen aanschaft, is het goed om goed na te denken over de volgende punten. Stel jezelf de volgende vragen: 

    • Wat zijn de toekomstplannen? Verwacht je kinderen, of gaan je kinderen straks uit huis? Wil je nog verbouwen of maar een korte periode in het huis wonen? Alle antwoorden op deze vragen hebben invloed op de hoeveelheid verbruik. En dat speelt vervolgens weer een rol in de hoeveelheid panelen die er aangelegd moeten worden. 
    • Wat is de juiste plaats voor zonnepanelen? Ligging is ontzettend belangrijk. Wanneer je dak niet genoeg zonlicht krijgt, is het verstandig de panelen op een andere plaats te leggen. Vaak krijgt de Noord kant van het dak heel weinig zonlicht. Hetzelfde geldt voor schaduwen. Staat er een grote boom die de hele dag zorgt voor schaduwen op het dak? Dan is dat misschien niet de juiste plaats voor jou. 
  • Waar komen de zonnepanelen vandaan? Bij het kopen en laten aanleggen van de panelen is het verstandig te kiezen voor een erkende vakman. Op deze manier garandeer je jezelf ervan dat je goed verzekerd bent mocht er iets mis gaan. 
  • Wat zijn de juiste zonnepanelen voor mij? Er zijn verschillende panelen met een verschillend rendement. Wanneer je niet veel verbruikt heb je vaak ook minder rendement nodig. Daarnaast hebben ook factoren zoals schaduwen en de ligging te maken met wat voor panelen het geschiktst zijn voor jouw woning. In de meeste gevallen kun je een expert raadplegen zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. 

Voordelen van een zonnepanelen installateur

Het plaatsen van zonnepanelen is niet zomaar klaar. Het is een complexe taak die je het beste over kunt laten aan een vakman. Daarnaast is het ook een klus die niet helemaal zonder risico is. Installateurs hebben steigers en anti-val bescherming om ongelukken te voorkomen. Één voordeel is dus dat je dit niet zelf hoeft aan te schaffen. 

Het is daarbij ook een klus die goed gedaan moet worden. Bijvoorbeeld het installeren van de omvormer. Als je geen verstand hebt van elektriciteit, maar je besluit dit toch zelf te doen is er een kans dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Ook is er kans op kortsluiting.